Teksten

“Schrijven is kijken met je ogen dicht”, schreef Remco Campert ooit. En het aardige is dat voor lezen exact hetzelfde geldt. Ook lezen is kijken met je ogen dicht. De vraag is echter wat de lezer precies ziet. Ziet hij hetzelfde beeld als de schrijver zag? Of ziet hij iets heel anders en is de overdracht dus mislukt?

typemachine

Dat laatste is natuurlijk zeker niet de bedoeling en valt bovendien prima te voorkomen. Maar dan moet je als schrijver wél je vak verstaan.

Kijken
Een goede tekstschrijver weet het beeld dat hij ziet exact over te brengen op de lezer. Allereerst omdat hij goed kan schrijven, maar óók omdat hij goed kan kijken. En hij mag pas gaan schrijven als hij helemaal klaar is met kijken. Als hij het onderwerp tot op de bodem heeft kunnen doorgronden en uitpluizen.

Vertaalslag

Henk Jansen Producties houdt zowel van kijken als van schrijven. Zielsveel. Ik vind het heerlijk om urenlang mijn aandacht te richten op een bepaald onderwerp. Tot je erin kunt kruipen. Tot het tot leven komt. Tot je het uiteindelijk kunt overbrengen op iedereen die het maar wil horen. Of lezen natuurlijk, want daar gaat het hier om. En daarmee komen we bij de vertaalslag. De vertaalslag die elke schrijver maakt naar zijn publiek. Die is specifiek. Het ene publiek is immers het andere niet en elk publiek vereist weer een andere insteek, opbouw, woordkeuze en sfeer.

Schrijven is niet slechts schrijven

Kortom, schrijven is kijken, ontdekken, doorgronden, vertalen én… schrijven. Schrijven is dus niet slechts schrijven. Tekstschrijvers die dat denken, schrijven vaak warrige artikelen. Artikelen die soms meer vragen oproepen dan beantwoorden. Of waarin voor de hand liggende vragen niet eens aan bod komen, laat staan dat ze beantwoord worden. Voor een lezer vanzelfsprekend erg vervelend en onbevredigend. Een tekstschrijver behoort zijn huiswerk te doen, anders valt hij onherroepelijk door de mand bij zijn publiek.

Bereik je publiek

Natuurlijk vind ik van mezelf dat ik mijn vak versta. In alle facetten die ik hierboven beschrijf. Bekijk gerust mijn portfolio en blog om te ontdekken of we het daarover eens zijn. En áls dat zo is, wees dan te allen tijde welkom om contact op te nemen. Ik zet me graag vol overgave voor je in. Voor je artikel, je webtekst, je persbericht of welke tekst dan ook. Omdat jouw project of tekst een tekstschrijver verdient die het schrijversvak serieus neemt. Want alleen met zo’n tekstschrijver bereik je daadwerkelijk je publiek en daar gaat het uiteindelijk natuurlijk allemaal om.

ICT

Waarover ik zoal schrijf? Waar mijn expertise ligt? Vooral op ICT-gebied. Ik houd ervan om jargon en ingewikkelde materie te vertalen naar gewone-mensentaal. Dat is mijn specialiteit. Ik maak ICT inzichtelijk en weet daardoor een brug te slaan tussen de ‘hardcore techneut’ en ‘de gewone man’. Die laatste kan zich in het ICT- of algemeen management van bedrijven bevinden, maar ook particulier of consument zijn, ofwel Jan met de pet.

ICT/magazine en ICT/zorg

Op dit moment schrijf ik regelmatig voor de vakbladen ICT/magazine en ICT/zorg. Beide B2B-uitgaven van DNU, met als doelgroep zakelijke beslissers, zowel binnen het bedrijfsleven als de (semi-)overheid.

Van harte welkom

Geïnteresseerd geraakt? Schroom dan niet om contact op te nemen. Je bent van harte uitgenodigd. Vanzelfsprekend ook altijd voor een oriënterend gesprekje.