Blog

Printer kopen? Handige tips en aanbevelingen

originele afbeelding: <a href="https://www.flickr.com/photos/132889348@N07/26759251991/" target="_blank" rel="nofollow">Christiaan Colen</a> Wat is nu precies een ‘goede printer’? Waar moet je op letten bij de aanschaf? Koop je een inktjet- of laserprinter? Een all-in-one? Hoe voorkom je gezondheidsklachten veroorzaakt door printers?

Zoveel vragen, zoveel antwoorden. Een leverancier zal advies op maat kunnen geven, hieronder helpen we je alvast op weg met wat handige tips en aanbevelingen.

All-in-one

Wie denkt dat een printer slechts kan printen, loopt hopeloos achter. Al jarenlang kunnen printers veel meer. Kopiëren, scannen en soms zelfs faxen, het gaat allemaal via hetzelfde apparaat. Een dergelijke multifunctionele printer heet niet voor niets een ‘all-in-one’. En het mooie is dat zo’n alleskunner tegenwoordig nauwelijks meer kost dan een klassieke printer. Kies daarom bij voorkeur een all-in-one printer, de extra functionaliteiten zullen zeker van pas komen.

Printgedrag

Maar daarmee zijn we er natuurlijk nog niet. Iedereen die zich oriënteert op een nieuwe printer, wordt geconfronteerd met veel meer vragen. Zoals bijvoorbeeld: kies ik voor inktjet- of lasertechnologie? Het antwoord daarop is niet eenduidig, maar direct afhankelijk van het beoogde gebruik. Ofwel: wat is je printgedrag en aan welke eisen moet de printer dus voldoen?

Laser

Print je veel en vaak, vooral teksten en eenvoudige afbeeldingen als logo’s of grafieken, dan zou een laserprinter een goede keus kunnen zijn. De gebruikte techniek van poeder-op-papier zorgt ervoor dat juist dit type afdrukken zeer scherp en zo goed als veeg- en vochtvast wordt uitgedraaid. Ideaal voor bijvoorbeeld visitekaartjes, briefpapier of mailings. Daarnaast hebben laserprinters meestal een aangenaam grote papierlade en printen ze sneller en goedkoper dan inktjetprinters. Tot slot zijn ze onderhoudsarmer en minder storingsgevoelig.

Inktjet

Maar ook de inktjetprinter heeft zo zijn pluspunten. Het apparaat maakt gebruik van vloeibare inkt, waardoor foto’s in zeer hoge kwaliteit kunnen worden afgedrukt. Mits geprint op fotopapier, want op gewoon papier wint de laserprinter alsnog de strijd. Verder gebruikt de inktjet minder stroom dan de laser en is de aanschafprijs erg laag. Waar je voor een all-in-one kleurenlaser al gauw zo’n twee- tot driehonderd euro betaalt, kost de inktjet-equivalent slechts een paar paar tientjes. Daartegenover staan echter de relatief hoge gebruikskosten, veroorzaakt door de peperdure inktpatronen.

Winst

Een weloverwogen keuze voor inktjet- of lasertechnologie zal dus kosten kunnen besparen. Maar er valt meer winst te behalen, zowel in kosten als in gebruiksgemak. Een paar tips en aandachtspunten:

  • Let erop dat dubbelzijdig printen mogelijk is, het kan je veel papier besparen
  • Losse inktpatronen per kleur voorkomen onnodig hoge uitgaven aan cartridges
  • Extra papierlades zijn handig voor soepel overschakelen naar afdrukken op eigen briefpapier
  • Realiseer je dat bij laserprinters ook de drum (een koker bedekt met lichtgevoelig materiaal) af en toe vervangen moet worden
  • ADF (automatische documententoevoer) bespaart veel tijd bij bulk kopiëren, en dus geld
  • Een wifi-printer voorkomt gedoe met bedrading en geeft flexibiliteit in gebruik en plaatsing

Printen zonder computer

Soms is het handig om te kunnen printen zonder computer. Die mogelijkheid is er al langer, in de vorm van USB-sticks en geheugenkaartjes die rechtstreeks in de printer geplugd kunnen worden. Wifi en bluetooth maakten deze functionaliteit draadloos en ook bestaan er printers voorzien van ‘e-mailprinting’. Hierbij stuur je een mailtje met printopdracht naar het unieke e-mailadres van de printer en je documenten of foto’s worden afgedrukt. Een tablet of smartphone met internetverbinding is dus al voldoende om de printer op afstand aan het werk te zetten.

Gezondheidsaspecten

Tot slot wordt er nog altijd veel gespeculeerd over de gezondheidsaspecten van vooral laserprinters. Door de eerdergenoemde ‘poedertechniek’ produceren die namelijk bij elk printje een kleine hoeveelheid fijnstof. Maar ook printergeluid wil nog wel eens een gezondheidsissue zijn. Specifieke arboregels bestaan er niet op dit vlak, maar wel aanbevelingen.

Meestal wordt aangeraden om veelgebruikte (laser)printers niet op de werkvloer te plaatsen, maar in een aparte ruimte. Ook het installeren van een afzuiginstallatie behoort tot de adviezen. Wat betreft geluidsoverlast zou een printer die onder de 35 dB blijft door de meeste mensen niet als hinderlijk worden ervaren.

Waarom printen we eigenlijk? En wat?

Zo nu en dan duiken er interessante cijfertjes op over printergebruik. Hieronder wat feitjes op een rij:

De belangrijkste redenen om een document uit te printen:

– Meenemen van het document (49%)
– Bewaren van het document (44%)
– Verzending per post (36%)
– Verplichting tot een papieren versie (35%)
– Bespreking van het geprinte document met iemand anders (33%)

De populairste documenten om uit te printen:

– E-mails (49%)
– Informatie van internet (38%)
– Documenten die per post bezorgd moeten worden (30%)
– Rapporten (28%)

Tot slot printen mannen gemiddeld 44 pagina’s per week, terwijl vrouwen blijven steken op 32 stuks.

Bron: HP

  • Oorspronkelijk geschreven voor MKB Servicedesk (2012)
  • Auteur: Henk Jansen