Blog

Technostress


Deze tekst (uit 2001) behoort tot de rubriek ICToen en is niet actueel. Het onderwerp is dat echter wel. De destijds geïnterviewde Philip Brey had een heldere kristallen bol.


Ben je in staat om een oproep via je mobieltje te negeren? Om het apparaat uit te schakelen op momenten dat je eigenlijk niet gestoord wilt worden? Nee? Dan zul je ervoor moeten waken geen slachtoffer te worden van ’technostress’.

Volgens Philip Brey, onderzoeker op het gebied van wetenschap, technologie en samenleving aan de Universiteit Twente, heeft het ‘continu bereikbaar zijn’ namelijk zo zijn keerzijde.

Technostress

Traditioneel
“Traditioneel is de persoonlijke leefomgeving van mensen opgebouwd uit afzonderlijke, maatschappelijk bepaalde sferen”, zo vertelt hij. “Elke sfeer kent zijn vaste tijd en plaats. Zo is er een sfeer van werken, van wonen, van recreëren en van reizen. Daarnaast is er van oudsher ook altijd een duidelijk onderscheid geweest tussen de private en de publieke sfeer.”

Mobiele ICT

Mobiele ICT, vooralsnog met name mobiele telefonie, heeft echter totaal geen boodschap aan deze traditionele onderverdeling in sferen. “De moderne techniek walst zonder pardon over die eeuwenoude grenzen heen,” stelt Brey. “Mensen voeren via hun gsm privégesprekken op straat, een etentje wordt ruw verstoord door een zakelijk telefoontje en ’s avonds thuis ligt het mobieltje paraat op de salontafel. Allerlei activiteiten worden steeds vaker onderbroken doordat er vanuit een andere sfeer een beroep op je wordt gedaan.”

Technostress

Volgens Brey wordt vooral werk vaak als indringer toegelaten. Hij verwacht dan ook dat het voor veel mensen steeds moeilijker wordt om structuur in hun leven te handhaven. “Door de toenemende mobiele communicatie is men straks voortdurend actief, of op z’n minst alert,” zo voorspelt hij. “Dit kan leiden tot een vorm van gejaagdheid die een evenwichtige inrichting van de eigen levenssfeer kan ontwrichten. Met als uiteindelijk gevolg een soort van stress die we met recht ‘technostress’ kunnen noemen.”

  • Bovenstaande tekst behoort tot de rubriek ICToen (antieke ICT-berichten uit mijn archief) en is dus niet actueel
  • Oorspronkelijk verschenen in ICT-tijdschrift Comm (april 2001)
  • Auteur: Henk Jansen